K   u   n   s   t   c   o   l   l   e   c   t   i   e   f 
       

EXPO actueel

8 september t/m 2 december 2018

Eerbetoonstelling: Homm'age à Trois 

Een hommage aan 3 kunstmonumenten die het kunstklimaat in Beregen op Zoom (en tot ver daarbuiten) de afgelopen halve eeuw hebben bepaald, diverse generaties hebben geïnspireerd en beïnvloed, en een indrukwekkend oeuvre op hun naam hebben staan: 

Jan wessendorp, Joop Mijsbergen en Fons Gieles (1924-1995)

De expo, die plaatsvindt in de tuinzalen van het Markiezenhof, zal op de bekende eigen wijze van SynapsZ dynamisch en verrassend van karakter zijn, en wordt officieel geopend op zaterdagmiddag 8 september 2018, in de Hofzaal van het Markiezenhof, door Koert Damveld._____________________________________________

AFGESLOTEN PROJECTEN/EXPO'S/ACTIVITEITEN:

5 mei tm 3 juni 2018 in Galerie Stallen 3:

EXPO KORTSLUITER! 

Een spannende en bijzondere fototentoonstelling van 3 fotografen: Will Matthijs, Nell Kremers en Huib Lotterman.

SynapsZ Kunstcollectief zoekt verbinding, krijgt Kortsluiting, en zet de focus op scherp met SynapsZ randverschijnselen.

Treedt binnen in de wereld van vergankelijkheid, emotie, eenzaamheid, waar mens en omgeving centraal staan, in een spel met licht en compositie. Ervaar graffiti als pure kunstvorm en dwaal mee door de contrastrijke monumentale gebouwen, waar zonnestralen het krachtige lijnenspel doorbreken.

Blokstallen 3, Bergen op Zoom 


_________________________________________________________________

5 april, overhandiging van opbrengst Kunstveiling tbv WiboZ

De Kunstveiling die SynapsZ zondag 4 februari 2018 heeft gehouden tbv WiBoZ Woonproject heeft 2755,- opgebracht, mede dankzij de verkoopexpo in Galerie Weids Beeld op zondag 18 februari. En natuurlijk mede dankzij de belangeloze medewerking van de volgende kunstenaars en bouwclubs: 

Joop Mijsbergen, Mart Franken, Don van Rooij, Chel van Giels, Charles Hubert Jansen, Paula Withagen, Saskia van den Broek, Peet Bakx, Hendrik Boot, Corrie Hagenaars, IWAZ, Wouter Goudzwaard, Peter Franssen, Lion de Noier, Corina van Eekelen, Annie Wagemakers, Marielle van Broekhoven, Piet van de watering, Hans Hartman, Artotheek BoZ, Petra Kwaadgras, Els van Egeraat, Gerard Huisintveld, Richard de Weert, Fred de Ron, Bouwclubs de Watertoren en de Heksenketel. 

De overhandiging van de opbrengst vond 5 april plaats in Galerie Stallen 3

Donderdagmiddag 5 april werd in Galerie Stallen 3 de door SynapsZ georganiseerde Kunstveiling tbv WiBoZ officieel afgesloten. Het mooie eindbedrag van 2755,- werd symbolisch, in de vorm van een cheque, door de voorzitter van SynapsZ Jan Slokkers overhandigd aan enkele toekomstige bewoners van WiBoZ (Woon Initiatief BoZ), in het bijzijn van SynapsZ leden Richard de Weert, Hans Oerlemans, Els van Egeraat en Fred de Ron. Voorzitter van WiBoZ, Henk de Rooij en hoofd sponsorcommissie WiBoZ Michel Dons gaven aan zeer content te zijn met de actie, vertelden waar de opbrengst specifiek aan ten goede kwam, en gaven een korte toelichting van nog lopende acties, waarna er geproost kon worden.

 

_______________________________________________

G a l e r i e  S t a l l e n  3

SynapsZ' Galerie Stallen 3 geopend vanaf 24 nov 2017,in Blokstallen 3 te Bergen op Zoom.  

Vanaf vrijdag 24 november 2017 is Galerie Stallen 3, binnen de muren van het Facilitair Bedrijf (Blokstallen 3) een feit !! In eerste instantie, tot eind januari 2018, zal werk te bezichtigen zijn van de SynapsZ kunstenaars zelf. Vervolgens, na het Mega project "(Het Bergen van) Het Wrak der Sotheydt" zal er met grote regelmaat, onder beheer van SynapsZ, geëxposeerd gaan worden door verschillende gasten, in diverse disciplines. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via synapszboz@gmail.com. Zeer gunstige voorwaarden.

De Galerie is 24 november 2018 officieel geopend door wethouder Yvonne Kammeijer

______________________________________________________________________

Project "Parallel lines", ihkv Opening Pompejustoren Fort de Roovere  24-3-2018

 


 

________________________________________________________________

Het Bergen van Het Wrak Der Sotheydt 21-1-18/18-2-18

                       Expo Blokstallen 3 Bergen op Zoom Mei 2015. Vroeg in de ochtend stuit een weervisser op een hard voorwerp dat gedeeltelijk uit de bodem steekt. Het blijkt een onderdeel van een oud schip te zijn, en na onderzoek van ingevlogen deskundigen rijst het vermoeden dat het hier wel eens zou kunnen gaan om een blauw schip. Zou dit het historische Narrenschip betreffen, het schip dat in 1588 tijdens een springvloed uitvoer vanuit Reymerswael, waarna er nooit meer iets van vernomen is? Tussen 1500 en 1600 meermalen vereeuwigd door oa Jeroen WiBosZ en Marinus van Reymerswaele.

Kunstcollectief SynapsZ, dat nauwe banden heeft met de weervisserij, is van meet af aan betrokken geweest bij de berging van de overblijfselen van dit unieke schip. Het schip, dat op wielen door de steden Reymerswael en Bergen op Zoom reed, maar tevens zeewaardig was en vaak, voornamelijk op smokkelroutes, werd ingezet om de beroemde Meekrap te vervoeren vanuit Zuid Beveland richting Bergen op Zoom, Antwerpen en Brugge.

Het eerste amfibievoertuig, met een bemanning van bedenkelijk allooi: Zotten, afgedwaalde geestelijken tot lichtekooien en dronkenlappen, die tijdens hun rondritten de burgerij en clerus een spiegel voorhielden. Een vleesgeworden versie van Erasmus’ Lof der Sotheydt.

Op deze expo bent u als bezoeker getuige van het berging proces, dat meer dan 2 jaar in beslag heeft genomen. Voorwerp na voorwerp, onderdeel na onderdeel is gearchiveerd, gecategoriseerd en, waar mogelijk, hersteld.

 

SynapsZ Kunstcollectief is niet alleen trots op het feit dat ze mee heeft mogen werken aan het hervormgeven en laten herleven van een brok historie, maar ook de presentatie hiervan hen is toevertrouwd. In het nagebouwde “vooronder” is gepoogd in Blokstallen 3 de sfeer van zotheid, satire en onzinnigheid in originele allure neer te zetten.

Zondagmiddag 4 februari, om 16.00u, vond binnen deze setting een (vastenavond-) kunstveiling plaats. De opbrengst hiervan ging volledig naar WiBoZ (Wooninitiatief Bergen op Zoom), dat in 2018 gebouwd gaat worden aan de Blauwe Schuit. Een fantastische woonvoorziening waar 21 jongvolwassenen met een beperking gaan wonen.


_____________________________________

 Onder het thema KU(N)STmonumenTAAL exposeerde SynapsZ tijdens het Monumentenweekend, 9 en 10 september 2017, op 2 monumentale locaties in Bergen op Zoom.

- Galerie Weids Beeld; 2 weekenden met het Project KUST.

- Blokstallen 3: divers werk van SynapsZkunstenaars ihkv BeeldTAAL en Weervisserij. 

Gasten in Blokstallen 3 waren Don van Rooij en Bert Bevers. die hun project "Weer 3", dat eerder in boekvorm is verschenen, exposeerden. Fotografie van Don met gedichten van Bert.

Tevens namen 2 SynapsZ leden hier met videobeelden deel aan het project "De Weerkamer".

____________________________________________

SYNAPSZ heeft van 1 juli tot 24 augustus 2017 met een aantal werken deelgenomen aan de Expositie 5x5 Small Art van TERRA ART PROJECTS in Zoetermeer.   ________________________________________________________________

PROEFWEI

                 19, 20 en 21 Mei 2017 op het Wilhelminaveld, Bergen op Zoom

Project SynapsZ ihkv 10 jarig bestaan van PROEFMEI


In Blokstallen 3: Crime Culinair!

 

“Kunst is gebak voor de ogen en taart voor de geest.”

Speciaal voor de tiende editie van ProefMei, het eigentijds culinair festival in Bergen op Zoom, ontwierp kunstenaarscollectief SynapsZ een kunstproject, getiteld: ProefWei, Crime CulinairHet concept werd door SynapsZ ontwikkeld voor het Wilhelminaveld en De Blokstallen, in Bergen op Zoom

Met het site-specifieke werk ProefWei, Crime Culinair, werd het Wilhelminaveld gebruikt als een zogenaamd ‘shaped canvas’. In een drie dagen durende performance kreeg de kijker een reeks spannende scènes voorgeschoteld. Iedere toeschouwer kon daarbij in zijn verbeelding en zijn hoofd zijn eigen verhaal vormen.

Binnen in De Blokstallen bevond zich de bijbehorende installatie Crime Culinair. Hier kon men zich afvragen wat er zich op deze ‘crime-scene’ had afgespeeld. Het publiek kon en mocht zichzelf in deze installatie fotograferen, hetgeen voor bijzondere plaatjes op Facebook en Instagram zorgde!

 Voor deze gelegenheid was SynapsZ uitgebreid met Anouk Roedelof (Creative ARt WorX).

Lees meer (Publicatie BNdeStem 25-4-17):

http://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/proefwei-speelt-met-4000-borden~a7c439c61/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web

_________________________

SynapsZ met Residentieorkest in De Maagd

    MUSIC OF THE SPHERES

 Met Wibi Soerjadi en SynapsZ  in theater De Maagd  op vrijdag 2 september 2016

Première van de nieuwe concerttour 2016/17 van het Residentie Orkest met niemand minder dan Wibi Soerjadi. En ... dit concert krijgt een extra kunstdimensie die voor een uniek spektakel zorgt!

Het Residentie Orkest opende het nieuwe theaterseizoen met warme herinneringen aan een zonnige vakantie in Frankrijk. Heerlijk genieten van de muziek van Berlioz en Saint-Saëns (met als pianosolist Wibi Soerjadi), en Bizet!  

Tijdens het concert kwamen muziek en kunst op bijzondere wijze samen. 7 kunstenaars van het Bergse SynapsZ lieten zich inspireren door de muziek en maakten 7 kunstwerken die vanuit 7 enorme theaterbollen op het doek worden geprojecteerd tijdens het concert. Dit in nauwe samenwerking met het Residentie Orkest. 

Programmaboekje Music of the Spheres
Uitleg bollen SynapsZ en programma Residentie Orkest
binnenkant programma Spheres.pdf (1.54MB)
Programmaboekje Music of the Spheres
Uitleg bollen SynapsZ en programma Residentie Orkest
binnenkant programma Spheres.pdf (1.54MB)

 


RAVENHOF juni 2014 

 

 Expo ZIENTUIGEN   augustus /september 2015                  


 

Boekje Expo ZientuigeN
Complete programma met info betreff de expo's, kunstenaars, activiteiten, tijden en data
boekje download website.pdf (3.52MB)
Boekje Expo ZientuigeN
Complete programma met info betreff de expo's, kunstenaars, activiteiten, tijden en data
boekje download website.pdf (3.52MB)


 


 


Project PROEFWEI - Crime Culinair 19, 20 en 21 Mei 2017